Un comentariu

  1. Salut Richard,

    Mă numesc Florin Marin, fost librar anticar, si în primul rând te felicit pentru contribuția remarcabilă in dezvoltarea de solutii la bazele de date, ML si AI.

    Având în vedere experiența ta, iti pot cere parerea despre prototipul unui motor de cautare al autorilor cu elemente enciclopedice implementate, in care autorii sunt înregistrați în baza de date cu parametrii perioadei de timp și a țării în care au locuit ?

    Pe toate platformele de carte în care am intrat, rezultatele căutării după perioada de timp sunt distorsionate din cauza faptului că algoritmul care dictează acest gen de căutare se bazează exclusiv pe anul publicării cărților. În acest fel, căutarea cărților scrise înainte de 1450 va rămâne doar la îndemâna experților din fiecare domeniu de activitate care știu cine au fost și despre ce subiecte au scris savanți precum Avicenna, Saadi, Abulcasis, Toma d’Aquino, Regiomontanus, etc.

    De exemplu: dacă cineva caută cărți despre o subcategorie de algebră scrise între secolele al VIII-lea și al XII-lea, de matematicieni bizantini, indieni sau arabi, algoritmul ar trebui să returneze cronologic toate cărțile tuturor acestor matematicieni – chiar dacă lucrările lor au fost tipărite acum 300 de ani sau tipărite in anul curent.

    Până acum am construit prototipul unui motor de căutare pentru autori cu o bază de date de 37.000 de autori (cu accent pe autori antici, medievali și moderni + o mică parte din autori contemporani).
    Prototipul își propune să găsească alfabetic sau cronologic (din butonul SORT BY) cei mai utili autori din fiecare domeniu, combinând un volum mare de date și cuvinte cheie relevante, rezultând o căutare utilă pentru librari, bibliotecari, colecționari, oameni de știință, cercetători, istorici sau cititori pasionați.
    Am inițiat acest proiect după 20 de ani de experiență în vânzarea cărților vechi, când mi-am dat seama că pot face mult mai ușoară identificarea autorilor utili din fiecare domeniu dacă traversăm cele mai relevante 6 axe de căutare:
    1 – țara în care s-a născut sau a emigrat.
    Acestea fiind atât numele țărilor actuale, cât și formatele politice contemporane ale scriitorilor (foste imperii, regate, principate, ducate sau foste provincii coloniale). Datorită momentelor tragice din istorie, scriitorii evrei s-au răspândit în toate colțurile globului. Pentru ca comunitățile evreiești să poată găsi mai ușor acești scriitori, am creat un buton special în fiecare țară (pentru fiecare stat din SUA, regiuni din Franța, Germania, Italia și alte țări mari). De asemenea, la litera J din filtrul cu țări, există opțiunea de a selecta toți scriitorii evrei din istorie, filtrați după fiecare țară sau perioadă de timp.
    2 – perioada de timp în care au trăit (cu un slider care este împărțit în 28 de secole – butoane).
    3 – specializare (poet, istoric, matematician etc. – fiecare cu mai multe subcategorii).
    4 – mișcări literare.
    5 – profesii (profesori, medici, politicieni, militari etc.)
    6 – subiecte (plagiatori, aristocrați, falsificatori, scriitori condamnați etc.).

    Algoritmul implementat își propune să ajute utilizatorii să găsească autori ca și cum ar beneficia de ajutorul unui bibliotecar virtual cu vaste cunoștințe în toate domeniile. Un produs mult imbunatatit poate fi implementat atat la biblioteci publice si private, cat si intr-un proiect comercial cu anvergura globala.

    M-as bucura foarte mult daca proiectul este interesant pentru tine, iti las aici link-ul prototipului platformei (recomand sa il vizualizezi pe laptop sau monitor – inca nu am aplicatie mobila) si iti multumesc pentru timpul acordat pentru a citi acest mesaj și, eventual, pentru a evalua ptototipul. CĂUTAREA generală nu este încă implementată, dar merge la cele 5 filtre în funcție de conținutul fiecăruia.

    http://antiques.ro.liveapp.ro/index2?from=-800&page=1&to=2023

    Toate cele bune si mult succes in cariera,
    Florin Marin

    ScriptaMundi
    0723 814 349

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *